Karaj, karfiollal – úgy is fogalmazhatnék, hogy Dubarry-szelet.

Feng Shui Food Dubarry - szelet

Karaj, karfiollal – úgy is fogalmazhatnék, hogy Dubarry-szelet.

Hogyan készül?

Először is személyenként, ha nem nagy étkű a család elég egy szelet karaj, klopfolva.

A karajszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés kacsazsíron megsütjük serpenyőben 4-4perc elég lesz mindkét oldalon, mert most még nem cél, hogy omlós egyen, csak egy kis pörköt sütünk a karaj mindkét oldalára.

A serpenyőből kivesszük, tányérra rakjuk, hogy pihenjen.

A serpenyőbe tegyünk egy bő evőkanálnyi sűrített paradicsomot, majd ezt is süssük pár percig. Ezt követően tegyünk bele annyi gerezd fokhagymát, ahány szelet karajunk van – ennek később lesz jelentősége – majd egy fej vöröshagymát is pucoljunk meg, vágjuk ketté és tegyük a serpenyőbe pirulni.

Fűszerezzük babérlevéllel, kakukkfűvel, őrölt köménnyel, borssal, egy szál rozmaringgal. Tegyük vissza a karajszelteket is és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Főzzük kb. 1 órán át, de addig mindenképpen, amíg a hús megpuhul.

Ez idő alatt készítsük elő a karfiolt és a brokkolit. Szedjük mindkettőt rózsákra. Egy sütőlemezt béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy a sütőpapírt előzetesen bevizeztük, és összegyűrtük. Hajtsuk ki a tepsiben és erre helyezzük a rózsákra szedett zöldet. Sózzuk, borsozzuk, majd tegyük a 180-200 fokra előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt süssük meg őket. Ha megsültek, tegyük őket tányérra, hogy pihenjenek egy cseppet. A tepsi maradjon, mert a készre sütésnél még szükségünk lesz rá.

Közben készítsünk besamelmártást a szokott módon. Melegítsünk elő kb. 2 evőkanálnyi vajat, tegyünk bele 2 evőkanál gluténmentes zablisztet, kicsit pirítsuk át. Nem szabad sötétre pirítani. Ha gyöngyözik a lisztes vaj, öntsünk hozzá 2-3 dl forró tejet (ne forraljuk fel a tejet előre), és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész tegyük félre, hogy lehűljön.

Vegyünk elő 3 db tojást, válasszuk őket ketté. A sárgája közvetlenül mehet a lehűlt mártáshoz. A fehérjét verjük egy pici sóval kemény habbá. Ezt is keverjük a besamelhez.

A tepsire szedjük egymás mellé a megpuhult karajokat, tegyük rájuk a karfiolt és a brokkolit, öntsük le a tetejét besamellel, majd szórjuk meg parmezán sajttal és tegyük a sütőbe kb. 30 percre. Ha kész, ehetjük.

Remek eméd lesz belőle, és ha marad, hidegen is élvezetes étel.

EgyélJól-LegyélJól!

EgyélJól-LegyélJól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük