Mitől lesz feng shuis specialitás egy fermentált zöldség? Konkrétan a rebarbara?
Persze nem csak a rebarbara, lesz feng shuis, ha ezt a módszert követed, hanem az összes fermentált zöldséged.
Nem mehetek el szó nélkül Müller Ildikó neve mellett, aki megismertette velem, ezt az ősi savanyítási eljárást. Tavaly jártam Ildikónál tanfolyamon, és szerelem lett első látásra köztem és a fermentálás között.
Kovászos uborkát elég régen készítek, pár éve, már gluténmenetesen. A tél slágere a sárgarépa, a cékla és a káposzta volt, most nyáron elhatároztam, hogy a kerti finomságaimat próbálom megsavanyítani.
A tavasz első hírnöke, a rebarbara a kertben, úgyhogy rajta kezdtem a sort. Nem csalódtam, finom.
Hogyan készül a fermentált feng shuis rebarbara?
Hozzávalók:
7 dl-es befőttesüveg
7-8 rebarbara szár, meghámozva, 2 cm-es darabokra összevágva
7-8 szem szegfűbors
1-2 szem szegfűszeg
1 gerezd fokhagyma
1 hüvelyk ujjnyi friss gyömbér
2-3 db babérlevél
1 l szűrt víz
1 púpos evőkanál parajdi só
A befőttes üveg aljára szórjuk a só kivételével az összes fűszert.
Ráhalmozzuk a rebarbarát.
A sót feloldjuk a vízben, de még mielőtt ráöntenénk a zöldségre, jön a feng shuis csavar. 😀
Ugyanis a reszelt, apróra vágott zöldségeknek van egy olyan tulajdonsága, hogy ha nem nyomod le valamivel a tetejét, akkor felkúsznak a víz tetejére, és a legfelső réteg nem érik meg – veszteség – mivel kilóg a vízből.
Ezt elkerülvén le kell nyomni valamivel.
A feng shui használja az ásványokat az életterületek aktivátoraként. Ezeknek a köveknek az egészségre gyakorolt hatása ismert. Sokan áztatnak az ivóvizükbe is különböző ásványi köveket. Én ezeket az ásványokat használom „leszorítókként”. Mikor milyen aktuális problémát, kihívást akarok segíteni, a fermentálódó zöldségeimhez „adom”, és így két legyet ütök egy csapásra.
Legkedveltebbek számomra: a hegyi kristály, a tigrisszem, a jáde, a kalcedon és a rózsakvarc.
Javaslom, hogy próbáld ki, de ne csak a rebarbara esetében, hanem minden fermentáláskor! Várom a hozzászólásokban a tapasztalataidat!