Egy izgalmas új fejezet kezdődött nem rég az életembe! 🌱✨
Belevágtam a lektinmentes étkezésbe Dr. Steven R. Gundry elvei szerint! 🥗 Ez az életmód nemcsak egészségtudatosabb, hanem rengeteg új recepttel, konyhai kreativitással is megajándékoz. Sőt, a spejz és a hűtőszekrényem sem úszták meg, hogy kitakarítsam őket a Dr. Gundry szerinti kedvezőtlen tápanyagoktól.
A lektinmentes táplálkozás alapja, hogy csökkentse az olyan ételek fogyasztását, amelyek lektineket – azaz egy bizonyos növényi fehérjéket – tartalmaznak. A kutatások szerint bizonyos lektinek megnehezíthetik az emésztést, gyulladásokat okozhatnak, vagy befolyásolhatják a szervezet immunrendszerének működését. Dr. Gundry programja arra ösztönöz, hogy okosan válasszuk meg az alapanyagokat, és támogassuk a bélrendszer, ezen belül a mikrobiom egészségét, amely kulcsfontosságú nem csak az általános jóllét szempontjából. Értsd ez alatt nem csak a testi, de a mentális egészséget is.
A mai napon megosztok veletek egy különleges receptet: meggyes-málnás-mákos piskóta! Ez az édesség nemcsak finom, hanem teljesen kompatibilis Dr. Gundry étkezési ajánlásával, melyet a Növényparadoxon c., zseniális könyvében oszt meg az olvasókkal, így mindenki bátran elkészítheti. 🧁
Ha van kérdésetek a lektinmentes étkezésről, vagy ti is szeretnétek kipróbálni, szívesen megosztom a tapasztalatait és a legjobb tippeket! 💬
Nektek mi az, amit a legjobban kerestek egy egészséges étrendben? Írjátok meg a kommentekben!
A csodás piskóta receptje:
Hozzávalók:
6 db tojás
20 dkg darált mák
egy csipet só
fél zacskó sütőpor
3 csapott evőkanál eritrit
egy marék meggy, málna
Daráljuk meg a mákot. Vegyük elő kedvenc robotgépünket.
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét egy csipet sóval tegyük a robotgépbe, és verjük kemény habbá.
A tojások sárgáját egyesével csorgassuk a felvert tojásfehérjébe. Ezután csökkentsük a robotgép fokozatát a felére, majd óvatosan szórjuk bele a mákot és a fél zacskó sütőport.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral. Ha bevizezzük a sütőpapírt, könnyebben lehet vele bánni. Öntsük a tészta masszáját a tepsibe, dobáljuk bele a gyümölcsöt, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük be. Így süssük 5 percig, majd vegyünk vissza 180 fokra a sütőt. Kb 20-30 perc alatt készre sül. Ezt tűpróbával ellenőrizzük. Várjuk meg míg kihül, és már fogyaszthatjuk is.
Jó étvágyat kívánok!

Ha szeretnétek megnézni a rövid videót a piskóta elkészítéséről, kattintsatok ide: