Mivel úgy döntöttem, hogy hipoallergén étrendet követek – ami azt jelenti, hogy nem eszem glutént, tejtermékeket, tojást, olajos magvakat, és hüvelyeseket – ezért elég kreatívnak kell lennem, hogy változatos ételeket készítsek. Egyrészt ne legyen unalmas, a családom is elfogyassza és a férjemnek a fizikai munkához legyen bőségesen kalóriabevitel is. Szóval összetett ez a feladat.
Vedd még számításba azt is, hogy a konyha nem az a hely, ahol a legszívesebben tartózkodom, nem vagyok egy konyhatündér. Ezért az ebéd sült pipi, sült céklás lilahagymával.
Recept:
Hozzávalók:
Az a csirkerész, amit szeretsz. Én futóművet (comb) és cicit választottam, mi azt szeretjük. A mennyiség az annyi amennyit a család igényel.
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
só, bors, köménymag, sáfrányos szeklice, majoránna, kakukkfű, borsikafű, koriander, babérlevél, rozmaring, és amit találsz otthon, és szereted
1 dl alaplé, vagy víz
kacsazsír a jénai kikenéséhez
4-6 db cékla
4-6 fej lilahagyma
vaj, só, köménymag, balzsamecet (ha szereted)
Először a cékláknak vágd le a talpát és a feje búbját, majd előmelegített sütőbe tedd be, de előbb tekerd őket alufóliába.
A cékla sokkal ízletesebb lesz, ha nem főzöd, hanem a sütőben készíted el. Kb 1 óra alatt megsül, természetesen méret függő, lehet, hogy fél óra is elég kisebb fejeknek. Szedd ki, várd meg még kicsit kihül Ez alatt az idő alatt előkészíteheted a csirkét a sütéshez.
A zsírral kenj ki egy nagyobb jénai edényt. Karikázd bele a hagymákat. A fűszereket tedd bele egy kézi mozsárba, és törd őket össze. Szórd meg alaposan a pipidarabokat sóval, és a fűszerkeverékkel. Öntsd rá az alaplét, majd alufóliával letakarva told be a sütőbe. Ez is megsül kb 1-másfél óra alatt. Ez ugye függ a csirke állagától és korától. A tanyasi nem fog 1 óra alatt megsülni :D. Az utolsó 15 percben vedd le róla a fóliát, hogy szépen megpiruljon.