A glutén, más néven sikér úgynevezett étkezési fehérje, mely két fehérje, a glutenin és a gliadin keveréke. A kettőből pedig a második, a gliadin a károsabb tényező. A gabonafélék közül a búza, rozs és az árpa magfehérjéjében található a keményítővel együtt. Ez a két fehérje a gabonaszemek fehérjetartalmának csaknem 80%-át teszi ki.
Napjainkban a gluténérzékenység civilizációs betegségként jelenik meg. De jó, ha tudod, hogy ez igazából nem betegség, hanem egyfajta intolerancia, amit a sikérfogyasztás vált ki. Ez a probléma a lakosság közel 50%-át érinti. Nagyon sokan nem is tudják, hogy gluténérzékenyek, az érintettek 90%-a teljesen más okokra gyanakszik, ha valami probléma adódik – gyakran sajnos az orvosuk is.
Amerikai kutatók állítása szerint ráadásul a gabonafélék fogyasztása gyors vércukorszint-emelkedést is eredményez, ami agyi károsodásokat okozhat. Véleményük szerint több neurológiai probléma vezethető vissza a gluténfogyasztásra. Szerintük a glutén a szénhidrátokkal kombinálva gyulladásos tüneteket okoz az agyi erekben, amelyek szövődményei Parkinson-kórt vagy Alzheimer-kórt is, de akár szklerózis multiplexet is okozhatnak.
A glutén intolerancia növeli az egyes típusú cukorbetegség, az elhízás, a gyomor-bél daganatok, agyi rendellenességek, az autizmus és a pajzsmirigy betegségek kockázatát.
Mikor kell gyanakodnod, hogy ilyen problémád van?
Például, ha indokolatlanul megy a hasad, a székleted folyós és zsíros fényű, hirtelen súlyvesztést tapasztalsz magadon, de közben ödémásodik a lábad, mindezekkel együtt gyakori fejfájás gyötör. De intő tünet a székrekedés is – akár már az is, ha csak minden másnap van székleted -, és a különféle bőrtünetek, allergiás problémák hátterében is húzódhat a glutén ártó hatása. Súlyos tüneteknél óvakodj a bizonytalan kimenetelű öndiagnózistól, mivel előfordulhat, hogy a tüneteid nem gluténérzékenységre, hanem valami sokkal súlyosabb betegségre utalnak, de enyhébb tüneteknél, mikor ebből is van egy kicsi, meg abból is van egy kicsi, a legegyszerűbb, ha azonnal átállsz gluténmentes étrendre, és elfelejted legalább fél évre a búzát, és társait. Látni fogod a változást.
Hogy miért vált népbetegséggé a gluténérzékenység?
Talán azért, mert a pékek, és az élelmiszeripari konglomerátumok azon versengenek, hogy ki tud minél szellősebb kenyeret, és roppanósabb, de a szájban szétomló kekszet gyártani. Igen, jól látod, a glutén egy úgynevezett kolloid anyag, ami a széndioxiddal elegyítve szép sikérvázat alakít ki és rugalmassá teszi a tésztát. A liszt minőségét annál jobbnak tartják, minél magasabb a sikértartalma. A pékek a kenyerek „the best” kategóriájának a fehér kenyeret tartják, mert fehér lisztből a legnehezebb jó ízű kenyeret sütni.


Azt is jó, ha tudod, hogy az élelmiszeripari termékek gyártásakor szándékosan adnak adalékanyagként glutént a termékekhez, mely jelentősen növeli az éhségérzetet, és a függőséget. Ezért ha vásárolsz, mindenképpen érdemes megnézned a termékek összetételét. Több esetben fogsz olyan termékben glutént találni az összetevők között, ami nem is indokolja ennek az összetevőnek a jelenlétét, például a különböző húskészítményekben és tejtermékekben.
A fentiek alapján láthatod, hogy glutén nem csak pékárúval, tésztával, sütikkel kerül a szervezetünkbe, hanem már akkor is, amikor fehérjét eszünk. Szinte glutén mérgezése van a mai embernek. Ráadásul, szinte lehetetlen vásárolni hagyományos, kovászolási eljárással készült kenyeret, aminek a múltban az volt a célja, hogy a kelesztés folyamatával a glutén ne a mai formájában kerüljön a gyomrunkban, hanem kémiailag átalakulva, egy emészthető formában.
A glutén megzavarja a gyomor telítettségjelzéséért felelős leptin termelődését, amely ennek következtében téves üzenetet fog küldeni az agyadnak, így tovább fogod magadba tömni az ételt.
Ha megfigyeled, akkor az úgynevezett férfi diéták kevés gluténtartalmú tápanyagot tartalmaznak, ezért sokkal hatékonyabbak. De jó példa még a Paleo diéta is, hiszen az teljesen elveti a gabonatartalmú élelmiszereket.
Figyeld szervezeted jelzéseit! Egészséged érdekében csökkentsd – az még jobb, ha elhagyod – a gluténtartalmú élelmiszerek bevitelét!
Te hogyan étkezel? Van kedved megosztani a tapaztalatodat? Írd meg nekünk!