Igazad van! Butulj kenyérre kenve!

Butulj gluténnal!

Igazad van! Butulj kenyérre kenve! – milyen hatása van a gluténnak a memóriánkra?

Miről is kellene most írni? Jaj, bocsánat, elfelejtettem! Ja, igen…
Szóval, ha te is gyakran vagy úgy vele, hogy úgy érzed, szokatlanul nagymértékben romlik a memóriád, elfelejtesz dolgokat: nem emlékszel, mit akartál csinálni, vagy mire felállsz, elfelejted, hogy miért indultál el, akkor most nagyon nagy szerencséd van, hogy kezedbe akadt ez a cikk! Talán még nem késő megmenteni téged a teljes elbutulástól!

Na és, ugye, milyen finom a vajas kenyér? Reggelente egy frissen kisült, ropogós zsömle, kifli vagy péksütemény? Egy pizzaszelet széle? Egy forró palacsinta?Nos, ha ez a helyzet szerinted is, akkor könnyen lehet, hogy neked is radikális változásokat kell eszközölnöd az életmódodon. Ezekben a pompás élelmiszerekben ugyanis mindben megtalálható testünk – kiemelten az agyunk – csendes gyilkosa, a glutén. Sőt, ezen felül még annyi minden másban is van, amit most talán még el sem tudsz képzelni!

Ugyan már, mi baj lehet a kenyérrel?  Hiszen ezen nőtt fel az emberiség!– kérdezhetnéd.
Valóban, viszont az a búza, amit az őseink ettek, azóta számtalan génmódosuláson ment keresztül, illetve iparilag finomították, fehérítették. Így pedig rengeteg káros, idegen anyag került bele, amit a szervezetünk még nem tud felismerni. Hiszen a technika változott, de az agyunk és az idegrendszerünk ugyanúgy kőkorszaki maradt. Az agyunknak pedig nem sok szénhidrátra van szüksége. Zsírra viszont annál inkább. Továbbá a sütőiparnak hála az utóbbi három évtizedben a búzaliszt gluténtartalma megharmincszorozódott, de vannak, akik szerint megnegyvenszereződött. Arról nem beszélve, hogy a pékeke lefelejtették, hogy a kovászolás 16 órája pont arra szolgált, hogy a glutén egy kémiai folyamaton átmenve ne bántsa a testünket. És ez igen problémás.

Mit tesz tehát a glutén az agyunkkal?A glutén fogyasztása gyakorlatilag összezsugorítja az agyat – a fehérállományt egyértelműen, a szürkeállományban pedig az idegi információátvitelt károsítja –, ezáltal persze a memóriánkat is. Képzeljünk el egy tojást egy serpenyőben, amint magas hőfokon éppen sül. Mi történik vele? Megkeményedik, megszilárdul, majd összezsugorodik. Na, éppen ezt teszi a glutén az agyunkkal. Elveszíti a rugalmasságát, ezáltal a befogadóképességét is: nem fogunk tehát már új dolgokra emlékezni. Ha tehát azt vetted észre magadon, hogy nagyon elkezdett romlani a memóriád, vagy rohamokban hol jobb a helyzet, hol kevésbé jó, akkor könnyen lehet, hogy a gluténérzékenység, vagy a glutén intolerancia a probléma, és el kell hagynod a glutént az életedből.

Hogyan butít el a glutén?
A gluténról ma már tudjuk, hogy jelentősen közrejátszik az Alzheimer-kór és a demencia növekvő előfordulásában. Tehát butít. Azok az idősek, akik sok kenyeret ettek, nagyobb valószínűséggel lettek ezeknek a betegségeknek az áldozatai. Pedig az elbutulástól, a kiszolgáltatott élettől egy idősotthonban sokan jobban félnek, mint a haláltól. Mégsem tudunk lemondani a kedvenc kenyerünkről, hiszen függőséget okoz az agyban. Egyébként a glutén sok más mentális problémával is kapcsolatba hozható, mint a depresszió vagy a szorongás, különböző magatartási- és figyelemzavarok, például az ADHD, de újabb kutatások még az autizmust is emlegetik. Ha nem akarod tehát, hogy elsorvadjon az agyad és elbutulj, azonnal tedd le a kenyeret!

Márpedig az agyunkra szükség van!Szegény agyunkat folyamatosan zsugorítjuk, holott a kutatások azt bizonyítják, hogy egyre nagyobbnak kellene lennie. Hiszen a rohanó világunk, a fokozott stressz, a sokszor irreális elvárások, szűk határidők, feszített munkatempó miatt egyre gyorsabban kellene reagálnia, ezáltal szó szerint egyre nagyobb memória kellene. Ha a számítógéped lassú, és megtelt, mit veszel bele? Memóriát? Akkor tedd ezt az agyaddal is! Egyél sok vitamint, zsírt, zöldséget és húst, és felejtsd el a kenyeret! Meglásd, új életre fog kelni az agyad, és új perspektívák nyílnak meg előtted!

EgyélJól-LegyélJól!

EgyélJól-LegyélJól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük