Miért nehéz elhagyni a glutént?
A glutént nem egyszerű elhagyni az étrendünkből. Ugye, mennyire szereted azt az illatos, ropogós, friss zsömlét vagy kenyeret, esetleg péksüteményt? Ugye, milyen nehéz ellenállni annak, ha reggel a buszhoz sétálva megérzed a pékségben frissen készült péksütemények illatát, hogy ne menj be? Nos, ha így érzel, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak! Ez éppen azért van, mert a glutén az idegrendszerrel – főleg az aggyal – kapcsolatos hatásai miatt függőséget okoz. Nem csak ártalmas, de függsz is tőle. Ezért még inkább fontos tudatosan elfordulni tőle, és nemet mondani rá!
Hogyan lehet tehát lépésről-lépésre teljesen megszabadulni a gluténtől?
- Kenyér elhagyása.Ez legyen az első és a legfontosabb, hiszen kenyeret sajnos nagyon sokan, szinte mindenhez fogyasztunk. Reggelire szendvics, vacsorára vajas kenyér, az ebédre evett főtt ételhez is jár egy szelet kenyér, hogy jobban jóllakjunk. Sajnos ez a rossz, nem csak magyar szokás azokban a nehéz időkben alakult ki, amikor még sokkal nehezebben volt elérhető az élelmiszer, tehát amikor élelmiszerhiány és éhínség volt. Azért a legtöbben már vagyunk olyan szerencsések, hogy szakíthatunk ezzel végre, és megtehetjük, hogy egész egyszerűen elhagyjuk a kenyeret. A főtt ételből ehetünk akár többet is, amennyit pont jól esik, a reggeli-vacsora alternatívákhoz pedig számtalan gluténmentes recept lesz a segítségünkre.
- Péksütemények elhagyása.Egyszerűen állj ellent neki: ne nézz be a pékségekbe! Nincs rá szükséged! Ha nassolni szeretnél, egyél inkább egészséges magvakat vagy zöldségeket, gyümölcsöket, vagy egyszerűen keserűcsokoládét, ami minimum 70% kakaót tartalmaz és kekszmentes!
- Tésztafélék lecserélése gluténmentesre.Ez viszonylag egyszerű, hiszen tulajdonképpen csak egy másik polcról kell választanod a boltban, és máris eggyel több esélyt adtál a boldogabb és egészségesebb életre.
- Süteményeket gluténmentes lisztből süss!Ez sem bonyolult. A lisztet, ahogyan a tésztát is, egyszerűen másik polcról veszed le a boltból. A sütést pedig csak meg kell szokni vele, ehhez is sok segítséget találsz itt az oldalon.
- Ki kell dobálni mindent otthonról, amiben van glutén! Na, ez talán, némiképpen nehezebb dió. Ami a kezedbe akad, annak mindig nézd meg az összetevőit, és ha van benne gluténre utaló jel, azonnal kerüljön a kukába. A következő hétvégén pedig lehet akár egy közös családi szelektálást szervezni, és minden élelmiszert és tisztálkodó szert – mert ezek is tartalmazhatnak glutént – átnézni. A gyanúsakat pedig kíméletlenül megreptetni a kuka felé!
- Kutya-macska eledel is kerüljön szelektálásra, mert 90%-ukban van glutén! Ezt külön kiemeljük, hiszen a házi kedvenceinkkel sem szeretnénk, ha bármilyen egészségügyi probléma lenne, különösen, ha bent vannak a lakásban is!
- Dobd ki a gondolataidból is a glutént!Talán ez lesz a leghosszabb és legnehezebb lépés, de mindenképpen megéri vele foglalkozni, hiszen egy új életet nyersz vele!
Fogalmazd át tehát a heti menütöket, akár írásban, akár gondolatban, és egyszerűen kezdj el más ételeket kitalálni! Kezdj el más recepteket megismerni, kikísérletezni majd megkedvelni, és szimplán más alapanyagokból gondolkozni a főzésen, étkezésen. Igazából csak elkezdeni nehéz, ahogyan sok minden mást is, aztán hamar rá fog állni az agyad! Egyszerűen más van otthon és kész: abból kell kitalálni, hogy mit főzz! Megéri!